You are here:  / Zdrowie i medycyna / Brązowy cukier

Brązowy cukier

Brązowy cukier
0 votes, 0.00 avg. rating (0% score)

Wiele osób daje się mówiąc kolokwialnie nabrać na mit o tym, że brązowy cukier jest zdrowszy od białego. Z jednej strony jest w tym ziarno prawdy, ponieważ w brązowym cukrze znajdujemy szereg składników mineralnych. Jednakże ich zawartość jest tak znikoma, iż zastosowanie brązowego cukru praktycznie nie robi żadnej różnicy organizmowi. To tego należy wziąć pod uwagę, że jest on mniej kaloryczny, więc stosujemy go z rozpędu w większych ilościach. Bilans niestety najczęściej wychodzi tak sam, jak byśmy zastosowali tradycyjny cukier biały z tą różnicą, że za brązowy płacimy znacznie więcej. Kolejny problem dotyczy tego, że producenci bardzo często oferują nam brązowy cukier, który z prawdziwym cukrem trzcinowym tak naprawdę nie ma nic wspólnego. Do uzyskania pożądanego brązu stosuje się rozmaite barwniki. W ten sposób konsumenci dają się nabrać i nie czytając składu opakowania kupują barwiony cukier biały. O tej samej kaloryczności, do tego z dodatkiem chemicznych i niezdrowych dla nas substancji i ceną, która potrafi przyprawić o zawrót głowy. Jeśli zależy nam na zakupie prawdziwego cukru trzcinowego i potrafimy opanować chęć dołożenia kolejnej jego łyżeczki ze względu na uczucie niedosytu pod względem słodkości, warto sprawdzić skład na opakowaniu.

Inne artykuły o medycynie i farmacji: