Pszenżyto Rotondo - Opinie
Pszenżyto ozime Rotondo to średnio wczesna, krótkosłoma odmiana o grubym, wysokobiałkowym ziarnie w typie pszennym. Charakteryzuje się nadzwyczajną krzewistością. Pszenżyto Rotondo wyróżnia się także zdrowotnością oraz wysoką odpornością na choroby podstawy źdźbła, mączniaka prawdziwego, pleśń śniegową i rdzę brunatną. To odmiana zimotrwała – dobra mrozoodporność pozwala na jej uprawę na terenie całego kraju. Rotondo ma niewielkie wymagania glebowe. Toleruje uprawę na glebach średnich i zakwaszonych.
Charakterystyka odmiany:
- Hodowca: Danko
- Typ agronomiczny: odmiana krótkosłoma
Plonowanie:
- Poziom A1 (uprawa ekstensywna): 72,8 dt/ha
- Poziom A2 (uprawa intensywna): 98,6 dt/ha
Stanowisko:
- Wymagania glebowe: niskie
- Tolerancja na zakwaszenie gleby: średnia
Rozwój:
- Wysokość roślin: 96 cm
- Termin kłoszenia: średni (142 dni)
- Termin dojrzałości pełnej: średnio wczesny (200 dni)
- Odporność na wyleganie: 6,8
- Odporność na porastanie: 4,0
- Wyrównanie ziarna: 94%
- Gęstość ziarna: 5,0 MTZ 43-48 g
Odporność na choroby:
- Choroby podstawy źdźbła – kompleks: 7,8
- Mączniak prawdziwy: 7,9
- Rdza brunatna: 8,0
- Rdza żółta: 6,5
- Pleśń śniegowa: 7,5
- Septoriozy liści: 6,7
- Septorioza plew: 7,9
- Fuzarioza kłosów: 8,2
- Rynchosporioza: 8,2
Gęstość siewu:
- Termin wczesny: 230-250 nasion/m2
- Termin optymalny: 250-300 nasion/m2
- Termin opóźniony: 300-330 nasion/m2