Ryba halibut - opinie i informacje
Zdrowie zaczyna się na talerzu, warto więc zadbać o to, co na ten talerz kładziemy. Ryby i owoce morza są jednymi z najzdrowszych produktów żywieniowych, jeśli są odpowiednio wybrane oraz przygotowane. Jedną z najbardziej popularnych na polskich stołach ryb jest halibut. Ta ryba z rodziny flądrowatych może osiągnąć wagą przekraczającą nawet 300 kg. Żyje w głębinach wód oceanicznych i karmi się mniejszymi od siebie stworzeniami, jak np. krewetki, węgorze, czy mintaje.
Co to jest halibut?
Halibut, czy inaczej kulbak, to największy przedstawiciel ryb z rodziny flądrowatych. Oprócz głębin wód takich jak Ocean Atlantycki, Morze Północne, czy Morze Białe, halibuty można spotkać także w Morzu Bałtyckim, jednak jedynie bardzo w małych ilościach. Ryby te importowane są z zagranicy, dlatego ich cena jest nieco wyższa.
Jakie składniki odżywcze zawiera halibut?
Ryby są znane z tego, że zawierają prawdziwe bogactwo składników mineralnych, takich jak potas, fosfor, siarka, magnez, wapń czy żelazo. Dostarczyć mogą również witamin A, D, E oraz witamin z grupy B, jak również mikroelementów – cynku, miedzi i oczywiście jodu. Są cenione także ze względu na zdrowe, wielonienasycone kwasy tłuszczowe, głównie z grupy omega-3, wpływające na organizm na wiele pozytywnych sposobów.
Jakie ma właściwości halibut dla naszego organizmu?
Halibut to jedna ze zdrowszych dostępnych na rynku ryb, oferująca wiele dla naszego zdrowia. Zawiera duże ilości witaminy B12, witaminy D, witaminy B6, potasu, selenu oraz kwasów omega-3. Dzięki tym składnikom, halibut może wspomóc nasz organizm w wielu aspektach, od działania serca po poprawę układu odpornościowego.