Miłorząb japoński - informacje i opinie
Miłorząb japoński, znany również jako Ginkgo biloba, to roślina o wielu właściwościach zdrowotnych. Napar z suszonych liści tej rośliny jest popularny ze względu na korzystne działanie na organizm. Jest stosowany między innymi w poprawie pamięci, koncentracji, łagodzeniu objawów cellulitu, opóźnianiu procesów starzenia się skóry, a także redukcji objawów menopauzy i zmniejszeniu ryzyka udarów mózgu.
Przygotowanie naparu z miłorzębu japońskiego jest proste - wystarczy zalać suszone liście przegotowaną wodą o temperaturze 95 stopni Celsjusza i parzyć przez 5-7 minut. Napar ten może być również dodatkiem do innych herbat lub naparów z yerba mate, dzięki swojemu lekko słodkawemu smakowi.
Miłorząb japoński jest polecany osobom w okresie wzmożonego wysiłku umysłowego, jak również wszystkim dbającym o zdrowie i dobre samopoczucie. Może być szczególnie pomocny dla uczniów i studentów w okresach egzaminów i sesji.