Lody Diuna - Opinie
Gdy temperatura szaleje i nawet klimatyzacja nie daje rady, nic tak nie kusi w sklepowych zamrażarkach jak lody. Nie ma się więc co dziwić, że latem supermarkety prześcigają się w swojej lodowej ofercie. Dobrze jednak wiedzieć, które z produktów są warte uwagi, a które - niekoniecznie. Poznaj trzy najgorsze oraz trzy najlepsze lody na patyku dostępne w Biedronce.
Czym charakteryzują się dobre lody?
Czy wiesz, co jest potrzebne do produkcji lodów? Odpowiedź zależy oczywiście od tego, jaki rodzaj lodów mamy na myśli - bo czym innym są klasyczne lody mleczne, a czym innym sorbety. Czym się różnią?
Zacznijmy od klasycznych lodów mlecznych - jak sama nazwa wskazuje, podstawowym składnikiem potrzebnym do ich produkcji jest mleko i/lub jego przetwory: dlatego znajdziemy w nich takie składniki jak mleko, śmietanka, śmietana czy mleko w proszku. Poza mlekiem w klasycznych lodach znajdziesz również cukier i oczywiście dodatki - np. kakao, truskawki, bakalie - wszystko zależy od ich docelowego smaku. Z kolei sorbety to lody wytworzone bez udziału mleka, na bazie wody, cukru i owoców (lub zagęszczonych soków owocowych).
Problem w tym, że o prostym składzie w stylu: mleko, cukier i kakao możemy mówić tak naprawdę tylko w przypadku lodów domowych. Lody sklepowe - czy to w pudełku, czy na patyku potrafią zaskoczyć składem, który ciągnie się przez połowę opakowania.
Wybierając dobre lody, musisz zwrócić uwagę na jeszcze jedną kwestię - ważniejszą dla naszego zdrowia, niż ograniczenie dodatków do żywności. A mianowicie: na zawartość cukru.
Opinie użytkowników
Na pewno warto zwracać uwagę na skład lodów, którego powinno być jak najmniej, oraz unikać produktów z nadmiarem różnych rodzajów cukru. Lody o krótkim składzie i niskiej wartości odżywczej są zdecydowanie lepszym wyborem dla zdrowia.