Pamukkale: białe tarasy, gorące źródła i starożytne ruiny Hierapolis
Podpłomyki to rodzaj pierwotnego, bardzo prostego w przygotowaniu pieczywa bez dodatku drożdży. Podpłomyk za szparagami i boczkiem to świetna przekąska, danie na wiosenny czy letni piknik. Mój jest pochodną alzackiej tarte flambée (Flammkuchen), czyli zawiera w składzie też olej. Dzięki temu ciasto jest kruche, pięknie przybiera brązowe barwy na brzegach i wspaniale wyrasta na brzegach. Z dodatkiem szparagów i boczku smakuje zjawiskowo! Można go podawać na ciepło, jak i na zimno. Sprawdzi się też na grillu.
Podpłomyk ze szparagami - składniki:
- 450 g mąki typ „00”
- 110 ml oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka soli
- ok. 210-230 ml letniej wody (dokładna ilość zależy od rodzaju mąki)
Dodatki:
- pęczek szparagów (250 g)
- kulka mozzarelli (125 g)
- 60 g startego cheddara
- 120 g boczku
- tapenada z oliwek lub pesto
- dojrzały pomidor malinowy
- listki bazylii do dekoracji