Ślimak Catering Opinie
Jeśli lubisz zupy, te podpowiedzi mogą przydać Ci się następnym razem, gdy będziesz miał/a ochotę na ciepły, pożywny posiłek, ale na godzinę – dwie stania przy garach już niekoniecznie. Zupa na zakwasie? Gotowy zakwas. Nie zawsze mam czas, ochotę czy możliwości aby zrobić swój a zupa na zakwasie smakuje zupełnie inaczej niż na gotowanych warzywach. Dlatego czasem kupuję gotowiec o prostym składzie i dodaję np. do wywaru z warzyw, rosołu z poprzedniego dnia lub rozcieńczam zawartość butelki wodą i przyprawiam.
I tu ciekawostka : zakwas buraczany dodaję nie tylko do barszczu czerwonego, czasem też do innych posiłków (np. pomidorowa, jarzynowa, sos pomidorowy) – zawsze wtedy gdy mam ochotę na kwaskowaty smak. Zupa z dużą ilością warzyw? Gotowe warzywa. Zwykle gdy nie mam czasu na obieranie i krojenie – kupuję warzywa mrożone oraz te z puszki lub słoika. W ten sposób zrobić można wiele różnych posiłków (jarzynowa, ogórkowa, barszcz, fasolowa itd.). Natomiast w przypadku buraków, wybieram te obrane i ugotowane. Wystarczy je umyć, pokroić i wrzucić do zupy.
Do barszczu czerwonego dodaję też fasolę – najczęściej przelaną wodą z kranu i odsączoną czerwoną z puszki. Dzięki temu posiłek jest jeszcze bardziej wartościowy. Zupa, którą najesz się na dłuższy czas? Zapas kaszy. Zawsze, gdy gotuję kaszę (moja ulubiona to pęczak) na 2 – 3 dni, część ostudzonej ilości mrożę. W sytuacjach awaryjnych – wystarczy wyjąć porcję kaszy z zamrażarki, zalać wrzątkiem, odsączyć i gotowe!
Zupa z kaszą to posiłek, dzięki któremu przez dłuższy czas nie jestem głodna. PS Do każdej zupy dodaję na koniec świeżą natkę pietruszki – posiłek smakuje wtedy jeszcze lepiej i jest jeszcze zdrowszy! Dzięki kilku prostym sposobom, przygotowanie zupy w sytuacji awaryjnej lub wtedy gdy nie mam czasu czy ochoty na gotowanie jest dla mnie dużo łatwiejsze i przyjemniejsze. Nawet jeśli nie masz czasu – nie musisz jeść byle czego, wypróbuj proste gotowce. Zrobienie posiłku z półproduktów trwa tyle samo co zamówienie odmrożonej buły z pseudomięsem. Wpis nie jest sponsorowany.