Dieta dr Budwig - opinie lekarzy
Dieta dr Budwig, stworzona przez niemiecką naukowczynię dr Johannę Budwig, jest oparta na zasadzie dostarczania kwasów tłuszczowych omega-3 organizmowi. Dr Budwig, wykształcona w biochemii, farmacji i naukach przyrodniczych, zauważyła, że wysokoprzetworzone kwasy tłuszczowe mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka, a niedobór kwasów omega-3 może być przyczyną wielu chorób współczesności, takich jak nowotwory, choroby serca czy cukrzyca.
Głównym założeniem diety dr Budwig jest regularne spożywanie wysokolinolenowego oleju lnianego, zwyczajowo nazywanego olejem budwigowym od nazwiska twórczyni diety. Dr Budwig podczas swoich badań zauważyła, że osoby chore na raka mają deficyty w próbkach krwi, takie jak brak fosfatydów, lipoprotein oraz wspomnianych wcześniej kwasów omega-3. Dlatego też głównym celem terapii żywieniowej dr Budwig było dostarczanie kwasu α-linolenowego, czyli kwasu omega-3 charakteryzującego się 18 atomami węgla i trzema wiązaniami podwójnymi w cząsteczce.
Oprócz terapii raka, dieta dr Budwig jest również zalecana w innych schorzeniach.
Opinie użytkowników
Średnia opinia: 4.23/5.