BenRiach The Original Ten 10-letni
BenRiach The Original Ten to whisky single malt, dojrzewająca przez co najmniej 10 lat w trzech rodzajach beczek. Z czasem nabiera zbalansowanego smaku owoców, miodu, słodu i opiekanego dębu, połączonego ze słodyczą jęczmienia.
Cena katalogowa: 189,00 zł / 1szt.
Opinia klientów: 5.00/5 (3 opinie)
Opinie użytkowników
Czy masz ukończone 18 lat? Wybierz swoją platformę: TAK / NIE
Detaliczna: Platforma dla osób fizycznych
Hurtowa: Platforma dla firm z koncesją
Wyszukiwanie zaawansowane
Waluta: zł
Kraj dostawy: Polska
Kraj odbioru zamówienia: Australia, Austria, Belgia, Bułgaria, Chiny, Chorwacja, Cypr, Czechy, Dania, Estonia, Filipiny, Finlandia, Francja, Grecja, Hiszpania, Holandia, Hong Kong, Irlandia, Islandia, Izrael, Japonia, Kanada, Korea Południowa, Litwa, Łotwa, Luksembourg, Makau, Malta, Niemcy, Norwegia, Polska, Portugalia, Rumunia, Singapur, Słowacja, Słowenia, Stany Zjednoczone, Szwajcaria, Szwecja, Tajwan, Węgry, Wielka Brytania, Wietnam, Włochy
Ceny podane w: zł, € (1 zł = 0.2345€), £ (1 zł = 0.2006£), $ (1 zł = 0.2547$)
Jak smakuje BenRiach The Original Ten?
- Aromat: zielone, soczyste jabłka, śliwki, skórka cytryny, miód, wanilia, imbir i biały pieprz
- Kolor: złoto ze słonecznymi refleksami
- Smak: opiekany dąb, owsianka z miodem, jabłka, morele, nuta brzoskwini, anyż
- Finisz: uzupełniony o ślad dymu
Jak pić BenRiach The Original Ten?
Rekomendujemy degustację tej Speyside single malt scotch whisky solo lub z lodem. Proponujemy, by degustację przeprowadzić w tzw. kieliszku tulipanowym. Zwężający się ku górze kształt pozwoli zintensyfikować aromat.
Jak powstaje BenRiach The Original Ten?
Kluczem do powstania tej whisky ze Speyside jest czas jej dojrzewania, odpowiedni dobór beczek i ekspercka wiedza połączona z tradycją destylarni BenRiach. Minimalny okres dojrzewania The Original Ten wynosi dziesięć lat. W tym czasie whisky leżakuje w aż trzech rodzajach beczek: po bourbonie, sherry oraz wykonanych z dębu dziewiczego.
Historia marki BenRiach
Poszukiwacz przygód i przedsiębiorca John Duff założył BenRiach Distillery w 1898 roku. To destylarnia położona w samym sercu szkockiego Speyside, w północno-wschodnim regionie Morayshire, która do dziś zachowała rzemieślniczą tradycję tworzenia single malt whisky.
Średnia opinia: 4/5.