Czerwony ryż na cholesterol - Informacje
Czerwony ryż to produkt pochodzący z Azji, który uzyskuje się poprzez fermentację ryżu czerwonego za pomocą grzyba Monascus purpureus. Jest bogaty w substancję zwaną monakolina K, która może pomóc w regulacji poziomu cholesterolu we krwi.
Jak działa czerwony ryż na cholesterol?
Preparaty zawierające monakolinę K z czerwonego ryżu są znane z zdolności do obniżania stężenia cholesterolu całkowitego oraz frakcji LDL we krwi. Mechanizm działania jest podobny do statyn, hamując aktywność enzymu HMG-CoA reduktazy, regulującego produkcję cholesterolu w organizmie.
Badania przeprowadzone w Chinach wykazały, że suplementacja ekstraktem z fermentowanego czerwonego ryżu może zmniejszyć częstość występowania incydentów sercowo-naczyniowych o 45% u pacjentów z chorobą wieńcową. Osiągnięcie klinicznie istotnego obniżenia stężenia cholesterolu (do 20%) wymaga regularnego spożycia około 2,5–10 mg monakoliny dziennie.
Ograniczenia dotyczące dawek monakoliny
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) wydał opinię dotyczącą bezpieczeństwa stosowania monakoliny, w której zalecono ograniczenie zawartości tej substancji w suplementach diety. Ze względu na podobieństwo monakoliny K do lovastatyny, substancji obecnej w lekach przeciwhipercholesterolemicznych, dawki monakoliny w suplementach nie mogą przekraczać 3 mg dziennie.
Opinie użytkowników
Średnia opinia: 4.45/5.