Inulina - co to jest i jakie są opinie
Inulina to naturalny prebiotyk wspierający namnażanie korzystnej mikroflory jelitowej. Występuje naturalnie w różnych roślinach, takich jak cykoria, korzenie mniszka lekarskiego, topinambur, por, cebula, czosnek, szparagi, karczochy, banany. Produkty wzbogacone w inulinę wykazują dodatkowe działanie prozdrowotne.
Inulina jest białym, sypkim proszkiem, który posiada właściwości żelujące, strukturotwórcze, stabilizujące i zagęszczające. Może być stosowana jako dodatek do kawy, jogurtów, owsianek, zup i deserów. Jest również alternatywą dla cukru, żelatyny, skrobi i mąki.
Właściwości inuliny:
- Wspomaga namnażanie bifidobakterii
- Poprawia odporność organizmu
- Wspiera prawidłowe trawienie
- Przeciwdziała zaparciom
- Zmniejsza indeks glikemiczny produktów
- Jest niskokaloryczna
- Przeciwdziała zapaleniom jelit i wrzodom
- Ułatwia redukcję masy ciała
- Zwiększa przyswajalność witamin i minerałów
- Może wspomóc kontrolę poziomu cholesterolu oraz lipidów we krwi
- Zwiększa ilość kwasu masłowego w jelicie cienkim
Wartości odżywcze w 100g inuliny:
- Wartości energetyczne: 874 kJ / 208 kcal
- Tłuszcze: 0 g
- Węglowodany: 7 g
- Błonnik: 90 g
- Białko: 0 g
- Sól: 0,1 g
Zalecana porcja dzienna: 8g produktu rozpuścić w letniej wodzie. Spożywać dwa razy dziennie po posiłku. Suplement diety przeznaczony dla osób dorosłych. Nie należy przekraczać zalecanej porcji do spożycia w ciągu doby. Kobiety w ciąży oraz karmiące piersią przed zastosowaniem suplementu powinny skonsultować się z lekarzem.
Opinie użytkowników
Średnia opinia: 4.2/5.