Triphala - Opinie Lekarzy
Kokos znany jest nie tylko ze swojego pysznego, słodkiego smaku, ale i również wielu właściwości zdrowotnych. Można go spożywać i stosować w różnej formie: jako wodę kokosową, mąkę kokosową, mleko kokosowe czy olej kokosowy. Ostatnio na popularności wzrasta także pasta kokosowa, chwalona za swoje dobroczynne działanie dla zdrowia i znakomity smak. Jakie korzyści może przynieść jedzenie tego przysmaku? Do jakich dań sprawdzi się idealnie? Czym tak naprawdę różni się od oleju kokosowego? Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej na temat zalet tego superfood, to zachęcamy do przeczytania całego artykułu.
Co to jest triphala?
Triphala to ziołowa mieszanka stosowana w ajurwedzie, tradycyjnym systemie medycyny indyjskiej. Składa się z trzech składników: amalaki, bibhitaki i haritaki. Każdy z tych składników ma swoje unikalne właściwości zdrowotne i razem tworzą potężne narzędzie wspierające zdrowie organizmu.
Właściwości triphali
Triphala jest znana głównie z działania oczyszczającego i wzmacniającego układ trawienny. Pomaga w regulacji trawienia, usuwaniu toksyn z organizmu oraz poprawie wchłaniania składników odżywczych. Ponadto, triphala ma działanie przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i przeciwutleniające, co przyczynia się do ogólnego wzmocnienia zdrowia.
Opinie lekarzy na temat triphali
Triphala zdobyła uznanie wielu lekarzy i specjalistów ze względu na swoje wszechstronne działanie. Według wielu ekspertów, regularne stosowanie triphali może przynieść wiele korzyści dla zdrowia, zwłaszcza jeśli chodzi o poprawę trawienia, wzmocnienie odporności oraz oczyszczenie organizmu z toksyn.