Baton Dobra Kaloria - recenzja zbiorcza
Moją przygodę z batonikami Dobra Kaloria zapoczątkowały znane chyba wszystkim blogerom Pandki, przysyłając mi, wraz z życzeniami na Wielkanoc, batonika kokosowo - orzechowego. Następnie szukałam ich w sklepach, długi czas bezskuteczne, ale potem stopniowo kompletowałam całą serię, a gdy pojawiły się w Lidlu, ostatecznie uzupełniłam braki. Teraz widuję je w wielu sklepach - m.in w Tesco, Rossmannie, Carrefourze, a w domu mam spory zapas. W tej recenzji poznacie moją opinię na temat wszystkich smaków - zainteresowanych zapraszam do przeczytania notki, a zacznę od wersji jaką jadłam pierwszą.
KOKOS I ORZECH
Od razu spodobał mi się zapach i konsystencja batona - był dość twardy, zwarty i bardziej suchy niż większość produktów tego typu. Na to wszystko wpłynęły zapewne dodatki - wiórki kokosowe i orzechy, gęsto upakowane w środku, nie pozostawały bez wpływu na smak - przyjemnie kokosowy i orzechowy zarazem. Po wstępnym pogryzieniu, kokos dominował nad orzechami, a wiórki, ku mojej radości, nie były zjełczałe. Stanowiące podstawę daktyle nadały całości idealną, naturalną słodkość. Cechy batonika - smak oraz konsystencja sprawiły, że spośród wszystkich przysmaków z serii Dobra Kaloria, ten stał się moim ulubionym.
- Skład: daktyle, chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa), wiórki kokosowe, orzechy nerkowca (5,8%), orzeszki ziemne (3,9%)
- Wartość odżywcza 1 batonika: 135kcal, 4,7g tłuszczu, 20g węglowodanów, 13g cukrów, 1,8g białka, 2,9g błonnika
CHRUPIĄCY ORZECH
Baton pachniał fistaszkowo, zwiastując mocno orzechowy smak. Spośród wszystkich batoników z serii był najbardziej suchy i nie zaobserwowałam w nim charakterystycznej dla tego typu produktów lepkości. Orzeszków ziemnych we wnętrzu było sporo i nie zostały one zmielone na miazgę, a rozproszone na całej powierzchni daktylowej masy. W smaku przypominał mi Snickersa, jednak poziom słodkości był w nim zdecydowanie mniejszy, dla mnie idealny.
- Skład: daktyle, orzeszki ziemne (29%), chrupki zbożowe (mąka kukurydziana, mąka ryżowa)
- Wartość odżywcza 1 batonika: 132kcal, 4,2g tłuszczu, 19g węglowodanów, w tym 14g cukrów, 3g białka, 2,5g błonnika
Opinie użytkowników
Średnia opinia: 3.85/5.