Generator ozonu - opinie
Ozonowanie wody pitnej to prosty i wyjątkowo skuteczny sposób na jej oczyszczenie, przy jednoczesnym podniesieniu walorów prozdrowotnych. Ozonowanie wody z kranu przed spożyciem powoduje, że usuwamy wszystkie zawarte w niej bakterie, drobnoustroje i niebezpieczne wirusy. Nawet jeżeli nasza domowa woda pitna pochodzi z bezpiecznego ujęcia miejskiego, to sam system jej transportu z wykorzystaniem starej infrastruktury przesyłowej powoduje, że w jej składzie mogą pojawić się niepożądane elementy.
Wstępne ozonowanie wody przed spożyciem pozbawia ją wszelkich zapachów, smaków i przebarwień. Woda staje się obojętna i w stu procentach bezpieczna. Dostarczając do wody cząsteczki ozonu w postaci gazowej doprowadzamy do procesu utleniania wszelkich biologicznych form życia. Woda poddana ozonowaniu, pozbawiona jest szkodliwego nadmiaru manganu i żelaza, co więcej ozon reaguje i dezaktywuje także związki nieorganiczne, takie jak cyjanki, siarczki i azotany.
Co daje ozonowanie wody?
- Wady i zalety
Z punktu widzenia biologii, ozonowanie wody to nic innego jak jej uzdatnianie, polegające na utlenieniu komórek mikroorganizmów i zapobiegnięcie ich ponownemu namnożeniu. Główną i najważniejszą zaletą jest uzyskanie wody wolnej od jakichkolwiek jednostek chorobotwórczych.
Wśród zalet ozonowania, warto również wspomnieć o podniesieniu walorów smakowych, co jest istotne przy parzeniu herbat i ziół, także leczniczych. Proces ozonowania wody jest bezpieczny i ekologiczny, nie wymaga również wielkich nakładów energetycznych. Niestety nie jest wolny od wad.