L-DOPA - przewodnik po suplemencie
Wstęp
Lewodopa to suplement stosunkowo mało znany, w szczególności na rynku polskim. Jest to naturalnie występujący aminokwas, będący pod względem budowy chemicznej lustrzanym odbiciem DOP-y. Naturalnie w naszym organizmie powstaje poprzez hydroksylację innego aminokwasu, jakim jest l-tyrozyna. Co najważniejsze, jest bezpośrednim prekursorem dopaminy, będącej neuroprzekaźnikiem regulującym działanie całego naszego układu dopaminergicznego.
L-dopa jest również pośrednim produktem potrzebnym do wytwarzania noradrenaliny i adrenaliny – substancji działających na nas silnie aktywizująco.
Jej historia, jak wielu obecnie popularnych na rynku suplementów, związana jest z Ajurwedą, czyli starodawną medycyną Indyjską. To tam, częściowo nieświadomie podawano ją pod postacią nasion bobu.
Warto być świadomym, iż l-dopa do dziś z powodzeniem używana jest w świecie medycznym jako jeden z najskuteczniejszych leków, stosowanych przy chorobie Parkinsona.
Działanie i absorpcja
Jeśli zaczynamy mówić o tym, jak powinno się brać lewodopę, by ta działała, należy rozpocząć od tego, że jej przyswajalność, poprzez zwiększenie biodostępności w osoczu krwi, notuje się przy stałym jej stosowaniu.
Już na wstępnie należy zanotować, iż doraźna suplementacja l-dopą prawdopodobnie nie będzie tak skuteczna, jak regularne jej zażywanie.
Dowiodło tego między innymi badanie opublikowane w Neuroscience Letters z 2004 roku.
Korzystniejsze wyższe stężenia, poprzez nieco inny metabolizm omawianej dziś substancji, zanotowano u pacjentów suplementowanych lewodopą od dłuższego czasu, w porównaniu z grupą, która dostawała lek po raz pierwszy.
Należy wiedzieć, że efektywna suplementacja lewodopą jest ciężka do przeprowadzenia i wymaga odpowiednich warunków.
Dodatkowo biodostępność l-dopy zależna jest od wielu zmiennych czynników jak:
- Czynniki zależne od funkcjonowania przewodu pokarmowego:
- Źródło pozyskanej lewodopy
- Perystaltyka przewodu pokarmowego
- Szybkość opróżniania żołądka
- Infekcje Helicobacter pyroli
- Czynniki środowiskowe:
- Interakcje z pokarmem (ilość białka spożyta w czasie około suplementacji)
- Interakcje lekami (niektóre będą działać synergistycznie, inne antagonistycznie)
- Aktywność fizyczna
- Czynniki zależne od osoby:
- Wiek
- Płeć
- Masa ciała
- Stan zdrowia
Te wszystkie czynniki mogą decydować o lepszym lub gorszym działaniu suplementu. Warto więc znać podstawowe zasady działania lewodopy w naszym organizmie, by móc z produktu skorzystać maksymalnie efektywnie.
Jako, że lewodopa jest substancją silnie hydrofilną (cząsteczka ma skłonność do łączenia się z wodą), w większości przypadków podawana jest drogą przewodu pokarmowego.
Tak więc porada nr 1. Popijanie suplementu dużą ilością wody, może usprawniać jego.
Opinie użytkowników
Średnia opinia: 3.78/5.