Pomidor Krakus opinie
Pomidor Krakus jest ceniony przede wszystkim za swój zachęcający smak i soczystość miąższu. Konsumenci z ochotą przeznaczają go na różnego rodzaju domowe przetwory czy dodają go do sałatek. Warto też zaznaczyć, że nie jest to ta sama odmiana co pomidor Krakowski Wczesny, z którym bardzo często się go myli.
Opis
Roślina ta zaliczana jest do wysokorosnących o ciągłym typie wzrostu. Wytwarza duże (waga: 130–200 g) pomidory o intensywnie czerwonym kolorze. Charakteryzują się one także kulistym kształtem i zupełnie gładką powierzchnią bez zielonej piętki. Należy też zaznaczyć, że ich miąższ jest prawdziwie mięsisty, dzięki czemu pomidory te dobrze nadają się do konserwowania w całości. Ogólnie jest to odmiana gruntowa i typowo amatorska, więc będą ją sobie cenić działkowcy.
Uprawa
Ten rodzaj pomidora nadaje się do uprawy zarówno w gruncie, jak i pod osłonami, chociaż Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych zaleca tylko tę drugą opcję. Ponieważ jest to roślina wysoka, należy ją prowadzić przy palikach i to najlepiej na dwa pędy. Między drugą dekadą kwietnia a pierwszą maja powinno się wysiać nasiona do ciepłego inspektu. Następnie, po uprzednim zahartowaniu rozsady, można ją przesadzić do gruntu mniej więcej w połowie maja. Zalecana w tym wypadku rozstawa to 50 cm × 60 cm. Zbiór Krakus dojrzewa średnio późno, oznacza to, że jego owoce nadadzą się do oberwania w około 75–80 dni od momentu sadzenia. Poziom plenności określa się jako wysoki.