D-ryboza - co to jest?
D-ryboza to pięciowęglowy cukier prosty, należący do aldoz, czyli monosacharydów posiadających grupę aldehydową. Pomimo podobieństwa w budowie strukturalnej oraz przynależności do tej samej grupy związków, D-ryboza posiada odmienne właściwości oraz pełni inne funkcje w organizmie od standardowych cukrów takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza.
ATP – Energia – Metabolizm
ATP jest podstawową formą energii dostępną bezpośrednio dla każdej komórki organizmu. D-ryboza występuje w organizmie naturalnie, jako jeden z elementów składowych ATP. Podczas intensywnego wysiłku, np. w trakcie treningu, w komórkach spada poziom tlenu i pojawiają się niedobory energii. Wzrasta wówczas zapotrzebowanie na ATP, które zaczyna być intensywnie zużywane, w wyniku czego organizm odnawia zasoby energetyczne. Rezultatem jest jednak również uszczuplenie zapasów ATP. Dlatego po zakończonym treningu ważne jest odnowienie zasobów ATP, a pomocna może okazać się suplementacja D-rybozy.
D-ryboza jako „keto słodzik”
D-ryboza to związek, który może być z powodzeniem używany jako słodzik przez osoby na diecie ketogenicznej. Pomimo że także jest cukrem i ma słodki smak, to w przeciwieństwie do tradycyjnego cukru takiego jak glukoza czy sacharoza nie powoduje podniesienia poziomu glukozy.
Opinie użytkowników
Średnia opinia: 3.75/5.