Bulleit Rye - Informacje
Bulleit 95 Rye Frontier Whiskey to wyjątkowa whiskey z żyta, która zyskała ogromną popularność od momentu jej debiutu w marcu 2011 roku. Destylowana w MGP Distillery w Indianie, jej receptura opiera się na zacierze złożonym w 95% z żyta i 5% słodowanego jęczmienia.
Debiut bourbona Bulleit miał miejsce w 1987 roku, dzięki Tomowi Bulleitowi, praprawnukowi Augustusa Bulleita, który stworzył formułę tego trunku około 1830 roku. Po przejęciu marki przez Seagrama w 1997 roku, Bulleit znalazł się w portfelu Diageo od 2001 roku.
Bulleit Rye to obecnie najpopularniejsza żytnia whiskey, co potwierdzają imponujące wyniki sprzedażowe. W roku 2019 osiągnęła sprzedaż na poziomie 470 tys. skrzynek, przewyższając sześciokrotnie drugi produkt w zestawieniu, Old Overholt (75 tys. skrzynek).
Opinie użytkowników
- Jan, Łódź: "Świetny wybór jeśli chodzi o żytnią whisky - głównie dlatego że mamy tu dużo żyta, a nie ledwo 51% i reszta zapchana kukurydzą. Mniej słodyczy, bardziej spicy - jest to zupełnie inny klimat niż burbony, inny niż szkockie single malty, ale także warty spróbowania."
- Łukasz, Brzesko: "Nie jestem jakimś koneserem, ale to nieliczna butelka szamponu, którą piję solo z lodem."
- Andrzej, Warszawa: "CHCĘ JESZCZE"
- Rafał, Płock: "Aromat to bardzo ciekawe połączenie nut żytniego destylatu i kukurydzianego. Jest wytrawność zaakcentowana słodyczą - ogromny Plus. W smaku Bourbon schodzi z tonu. Klasyka Rye czyli chleb razowy, pieprz, nieco dębiny z przyprawami, zakończone lekką nutą słodyczy."
- Tomasz, Gdańsk: "Super"
- Krzysztof, Kraków: "Bardzo dobre whiskey w bardzo dobrej cenie. Polecam"
- Robert Marian, Białystok: "Niesamowita w smaku. Bardzo polecam"
- Patryk, Tworków: "Dobra jakość do ceny!"
- Jarosław, Pruszcz Gdański: "Nie potrafię rozebrać smaku."