Konglomerat w kuchni - czy się sprawdzi?
News {17541 odwiedzin}
Kamień w aranżacji wnętrz uważany jest za luksusowy i niezwykle elegancki materiał. Jego zaletą jest nie tylko wygląd, ale i wytrzymałość, solidność i trwałość. Nic więc dziwnego, że wiele osób marzy, aby do swojej kuchni zaprosić naturalny kamień. Niestety marzenia te często rozbijają się o cenę – ta jest bowiem niezwykle wysoka. Chcąc więc obniżyć koszty przy urządzaniu kuchni można postawić na alternatywę, jaką jest konglomerat. W kuchennych wnętrzach wystąpić może on pod wieloma postaciami. Sprawdzi się jako blat roboczy, a także jako materiał zlewozmywaka. Jakie są zalety konglomeratu w kuchni? Czy materiał ten ma wady?
Czym jest konglomerat?
Konglomerat to materiał, który powstaje ze zmielonego kamienia. To, co może wchodzić w jego skład, określa norma PN-EN 14618:2009. Najczęściej konglomerat zawiera m.in. marmur, granit i kwarc. Mimo takiego składu konglomerat nie jest jednak 100% kamieniem, a wynika to z tego, że dodaje się do niego również żywicę poliestrową. Stanowi ona ok. 5-10% składu mieszanki. Jej zadaniem jest połączenie zmielonych cząstek kamienia. Dzięki temu, że jest ona niezwykle silnym i trwałym spoiwem, konglomerat uzyskuje swoje niezwykłe właściwości. Do tych najważniejszych zalicza się wysoką odporność na uszkodzenia mechaniczne i zmiany temperatury, trwałość, solidność, wytrzymałość. Sprawia to, że konglomerat w kuchni może być wykorzystywany wszędzie tam, gdzie jest narażony na intensywną eksploatację. Stąd też w sklepach spotkać można zarówno zlewozmywak z konglomeratu, jak i blat roboczy wykonany z tego materiału.
Te elementy wyposażenia wykonane mogą być z różnych typów konglomeratu. To jaki on będzie, zależy od zawartego w nim kruszywa. Warto pamiętać, że każde z nich wykazuje inne właściwości. Najczęściej w kuchniach stosuje się:
- konglomerat marmurowy
- konglomerat kwarcowy
- konglomerat granitowy
Konglomerat czy kamień - co wybrać?
Konglomerat często porównywany jest do naturalnego kamienia, który również znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Te dwa materiały są często ze sobą porównywane, a przez wiele osób nawet mylone. Wynika to z tego, że wykazują one podobne właściwości przede wszystkim w zakresie odporności. Trzeba tu jednak przyznać, że naturalny kamień lepiej znosi wysokie temperatury – bez problemu można więc na nim postawić bardzo gorący garnek nawet na długi czas. Na blatach z konglomeratu gorące naczynie może stać tylko przez chwilę lub też być zabezpieczone gumowymi podkładkami. Nie oznacza to jednak, że konglomerat jest gorszym materiałem. Lżejszy od naturalnego kamienia świetnie sprawdza się jako tworzywo na zlewy kuchenne, a także blaty, które można położyć na szafkach bez ich wzmacniania. Co więcej, konglomerat można barwić na dowolny sposób. Domownicy doceniają też, że jest on przyjemny w dotyku, nie tak zimny jak naturalny kamień. Sprawia to, że lepiej sprawdza się on w kuchniach w blokach i apartamentowcach, także tych urządzanych w ograniczonym budżecie.
Jak wykorzystać konglomerat w kuchni?
Konglomerat może być wykorzystywany w domowych pomieszczeniach w różny sposób. Zastosować można go wszędzie tam, gdzie kamień naturalny. W zależności od typu konglomeratu może on przybrać formę blatu do kuchni lub łazienki, parapetu wewnętrznego, okładziny ściennej lub podłogowej. Z konglomeratów wykonuje się też modne w ostatnim czasie zlewozmywaki nazywane tymi granitowymi.
Zalety konglomeratu w kuchni
Bez względu na to czy postawisz na zlew z konglomeratu, czy blat roboczy z tego materiału.
Opinie użytkowników
Średnia opinia: 4.38/5.