Rusiko Opinie
Rusiko to restauracja serwująca kuchnię gruzińską, która zdobyła uznanie wielu klientów. Jednym z przepisów, który cieszy się popularnością wśród gości, jest frittata ze szparagami.
Jak nie dopchniecie chlebkiem, to macie keto śniadanie jak złoto. To jest proste, szybkie, przyjmie dowolne dodatki i sprawdzi się i na długie weekendowe śniadanie, i na szybką akcję przed wyjściem do roboty. Szparagów nie trzeba wcześniej gotować, a łączny czas przygotowania to ok. 10 minut. Jak dla mnie - bomba.
Moja frittata jest dość cienka, bo robiłam ją z 4 jajek. Jeśli użyjecie większej ilości, to wyjdzie grubsza, ale będzie wymagała dłuższego smażenia. Zawsze na niewielkim ogniu i zawsze pod przykryciem, aż do ścięcia się jajek. A jeśli użyjecie białych szparagów, to prawdopodobnie trzeba je będzie obrać.
Wybaczcie zdjęcia. Owszem, stać mnie na znacznie więcej. Na swoje usprawiedliwienie mam tylko tyle, że byłam bardzo głodna i raz w życiu chciałam zjeść ciepłe. Dobrze, to już bez dalszych wyjaśnień, bo to naprawdę jest banalne, lecimy z przepisem.
Frittata ze szparagami - przepis
- Składniki na 2 porcje:
- 4-5 jajek (wiadomo, że zerówek)
- 6-7 zielonych lub białych szparagów
- 1 łyżka masła
- 2-3 łyżki śmietanki 30% tłuszczu
- ok 50 g sera koziego, owczego lub fety
- listki bazylii do dekoracji
- sól i pieprz do smaku
Wykonanie: Na patelni na średnim ogniu topimy masło. W tym czasie do miski wbijamy jajka, dolewamy śmietankę, doprawiamy solą i pieprzem i trzepaczką ubijamy na jednolitą masę. Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki, odcinamy główki, a pozostałą część tniemy obieraczką do warzyw na wstążki. Masę jajeczną wlewamy na patelnię, dodajemy wstążki i główki szparagów i smażymy na wolnym ogniu pod przykryciem aż jajka się zetną. Przy tej ilości jaj potrwa to 5-7 minut. Po usmażeniu dekorujemy serem i bazylią i od razu podajemy.
I tyle. I smacznego! - Magda
Opinie użytkowników
Średnia opinia: 3.75/5.