Osteria Piemonte - Opinie
Piszę do was dzisiaj jaka osoba uzależniona od wizyt w restauracjach. Piszę, bo się o te restauracje martwię. Podsumowując ostatnio okres zamknięcia gastronomii wspominałam, że zamawiając na wynos goście zachowywali się wzorowo. Solidaryzując się ze swoimi ulubionymi miejscami chwalili je, wspierali, wysyłali słowa otuchy i oceniali wysoko na wszystkich platformach służących do wystawiania ocen restauracjom. Te czasy się skończyły. Wraz z ponownym otwarciem wróciły niestety najgorsze zwyczaje i nawyki oceniających. Tak, wiem, wszystkim jest trochę trudniej, niektórym bardzo trudno, frustracja się szerzy, ale wierzcie mi, że branża restauracyjna naprawdę ciągle ma pod górkę i naprawdę ciągle wymaga wsparcia.
Sytuacja w restauracjach
Warszawskie restauracje wyróżnione gwiazdką Michelin nie wróciły jeszcze w ogóle do funkcjonowania po przerwie. Rośnie liczba informacji o kolejnych zamknięciach w branży. Niedawno portal ouichef.pl opisywał powody tych zamknięć. Większość miejsc jest pustawych, a przed nami przecież lato, które zwykle powoduje jeszcze większe opustoszenie w restauracjach w miastach. Nawet najlepsze i najbardziej oblegane restauracje musiały stawić czoła rygorom sanitarnym i ograniczyć liczbę dostępnych stolików, a przez to istotnie zredukować swój obrót i co za tym idzie zysk.
Opinie użytkowników
- Nieporozumienie: Właściciele Yatta Ramen podzielili się ostatnio taką obserwacją: "Ej no to już nie jest śmieszne. Mamy normalnie prawie co drugi dzień skargę od weganina, że dostał ramen z mięsem. Ktoś dał nam za to jedynkę na Wolt Polska. TO JEST IMITACJA MIĘSA LUDZIE!"
- Wysokie ceny: Mój ukochany Mięsny przy Walecznych dostał niedawno Jedynkę i taką oto ocenę: "Byłem już 3 krotnie, za każdym razem zamówiłem chesseburgera z podwójnym mięsem. Burgery są rewelacyjne, ale dziś spotkała mnie niemiła sytuacja. Za burgera z podwójnym mięsem płaciłem w okolicach 45 zł, dziś zapłaciłem 58 zł jak za 2 chesseburgery bo tak ma być.
- Obwinianie restauracji za wszystko: Uwielbiany przeze mnie Schabowy, który odwiedzam zdecydowanie zbyt rzadko, ale jedzenie którego często zamawiam z dowozem, oceniono miesiąc temu na Jedynkę na Google tak: "Zamówiłem danie przez uber eats, po akceptacji dostawca wysłał mi wiadomość, że jeśli ma dostarczyć na odległość 9 km, to nie dostarczy. Potem moje zamówienie zostało anulowane bez żadnych informacji, więc całkowicie nie polecam tej restauracji."
- Zemsta: Znakomite od lat Kieliszki na Próżnej dostały niedawno taką ocenę: "Pomimo wolnych stolików i chęci opuszczenia stolika jak tylko pojawi się osoba, na którą jest rezerwacja stołu kelner mi podziękował. Rozumiem co to znaczy rezerwacja, ale czy restauracje stać na to, żeby kelner do pustych stołów nie wpuszczał potencjalnych gości, którzy mogą opuścić stolik od razu po zjawieniu się osób rezerwujących ? A chciałem tylko lampkę."
- "Nie zachwyca": Bardzo wysoko oceniane przez wiele osób w Warszawie Bez Gwiazdek dostało ostatnio taką oto ocenę "Prawie rok starałem się wbić na kolację degustacyjną. Po "pandemii" dostępność stała się większa. Zamówiłem menu degustacyjne prawie najbogatsze. Tylko deser był wyjątkowy, pozostałe dania były jakieś nijakie, żadna rewelacja. Menu zachodniopomorskie. Wysłałem parę zdjęć koleżance ze Szczecina, to napisała, że takie potrawy nie zachęcają do odwiedzin zachodniopomorskiego. Mnie to nie zachęciło do ponownych odwiedzin."
Średnia opinia: 4.09/5.