Nolio opinie
Nolio opinie to platforma online, gdzie użytkownicy mogą dzielić się swoimi doświadczeniami i opiniami na temat różnych produktów, usług lub wydarzeń. Jest to doskonałe miejsce do zdobywania informacji zwrotnej i opinii innych osób przed podjęciem decyzji zakupowych lub uczestnictwa w danej aktywności.
Jak zrobić jabłecznik stracciatella?
- Krok 1 Biszkopt: Białka (4 sztuki z dużych jajek) ubijamy ze szczyptą soli. Dodajemy stopniowo cukier (3/4 szklanki) i miksujemy przez ok. 5-6 minut do powstania sztywnej piany. Następnie dodajemy żółtka, dalej ubijamy mikserem. Na końcu dodajemy przesiane obie mąki i delikatnie mieszamy łyżką lub trzepaczką. Ciasto biszkoptowe wylewamy na lekko wysmarowaną tłuszczem i oprószoną mąką foremkę – ja użyłam kwadratowej 24 x 24 cm. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp. 170 stopni (grzanie góra-dół) przez 35-40 minut do tzw. suchego patyczka. Odstawiamy do przestygnięcia.
- Krok 2: Wierzch biszkoptu wyrównujemy za pomocą zwykłego noża lub specjalnego do krojenia biszkoptów.
- Krok 3 Masa jabłkowa: Jabłka (około 1,5 kg) obieramy, kroimy w drobną kostkę lub ścieramy na tarce o dużych oczkach. Przekładamy je do garnka i polewamy odrobiną soku z cytryny, a także opcjonalnie posypujemy cynamonem. Podlewamy wodą (około pół lub 3/4 szklanki). Gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut.
- Krok 4: Jabłka doprowadzamy do wrzenia i wtedy wsypujemy dwie galaretki cytrynowe lub pomarańczowe (ewentualnie agrestowe). Zdejmujemy z palnika i dokładnie mieszamy.
- Krok 5: Odstawiamy w zimne miejsce do lekkiego stężenia. Następnie masę jabłkową wykładamy na biszkopt, wyrównujemy wierzch. Wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
- Krok 6 Masa stracciatella: Galaretkę cytrynową lub krystaliczną rozpuszczamy we wrzątku. Schłodzoną śmietankę kremówkę (500 ml) miksujemy z cukrem pudrem. Gdy krem zacznie się robić sztywny, dodajemy serek homogenizowany. Wlewamy tężejącą galaretkę i lekko miksujemy. Wsypujemy startą czekoladę gorzką. Całość mieszamy za pomocą łyżki. Wkładamy do lodówki na około 20-30 minut do lekkiego stężenia.
- Krok 7: Na warstwę jabłkową nakładamy masę śmietankową. Wierzch wyrównujemy i posypujemy startą czekoladą. Jabłecznik stracciatella wkładamy na całą noc do lodówki.
Opinie użytkowników
Podsumowując, nolio opinie to doskonałe źródło informacji zwrotnej od innych użytkowników na temat różnorodnych tematów. Dzięki opinii innych osób można lepiej ocenić produkt, usługę lub wydarzenie przed podjęciem decyzji. Zachęcamy do korzystania z platformy nolio opinie i dzielenia się swoimi opiniami z innymi.