Pyzy flaki gorące - informacje
Nie ma nic bardziej chwytającego za serce, niż smaki dzieciństwa. Wiem, bo wydałam książkę o takim tytule i póki co jest nadal jedną z najlepiej sprzedających się moich książek. Wszyscy to mamy, ten wzrusz na myśl o potrawach naszych mam i babć. A oma znaczy babcia.
Nowa restauracja Janka Paszkowskiego jest. Jest jak kocyk otulający zziębniętego człowieka w paskudny późnojesienny dzień. Jest jak łyk kakałka rozchodzący się rozkosznym ciepłem po brzuchu. Jest jak troskliwe: "A może dokładeczkę?". To naprawdę jest jakaś forma bezczelności grać ludziom na takich nutkach. Przecież wiadomo, że jak się komuś nadusza te guziczki z dzieciństwa, to delikwent z miejsca zaczyna śpiewać falsetem. Dzięki Bogu Oma nie tylko składa obietnicę powrotu do dzieciństwa, ale również jej dotrzymuje.
Oma zajęła maleńki lokal na ulicy Radnej pod numerem trzynastym. Dokładnie ten sam, w którym kiedyś zaczynała Dziurka od klucza. Może to dobra wróżba? Chyba tak, bo ciężko się dodzwonić, aby zrobić rezerwację, a bez rezerwacji trzeba czekać w kolejce na wolny stolik. Co nie jest zaskakujące, bo stolików jest pięć, z czego trzy dwuosobowe. Genialnie spójny koncept. Tu naprawdę można się poczuć jak u babci w dużym pokoju - są stare meble, talerze z kwiatuszkami na rantach, kwiaty w wazonach, bardzo nieformalna atmosfera i główny focus na obiady.
Opinie użytkowników
- Ulubiona kanapka Omy - dwie kromki maślanej baby smażone w jajku, chrupiący schabowy marynowany w mleku, domowe kiszone ogórki, plasterki jabłka, cebulka, ser Królewski, imieninowy sos Mikulskiej, na górze jajo sadzone i szczypiorek oraz Pecorino Romano.
- Zupa plus dwa drugie dania - mięsne i nie.
- Jajko faszerowane skorupką.
- Kalarepka marynowana w oleju lnianym z cytryną i koperkiem.
- Ćwikła Mikulskiej.
- Pasztet z trzech mięs pieczony w foremce do babki.
- Gęsta, domowa pomidorowa z lanymi kluseczkami, śmietaną i koperkiem.
- Przepyszny schabowy z puree ziemniaczanym, sosem cytrynowym i mizerią ze szczypiorkową śmietaną.
- Kopytka w sosie cytrynowym i ćwiartka kalafiora z pieca podsypana Pecorino Romano.
- Knedle wypełnione tartym jabłkiem, gruszka duszona w syropie korzennym i kwaśna śmietana.
Na deser, knedle wypełnione jabłkiem, gruszka duszona w syropie korzennym i kwaśna śmietana to propozycja, która zachwyca.
W dobre ręce trafiła ta dziupla na Radnej. Oby jak najdłużej w jak najlepszej formie. Bezwzględnie Oma trafia na bardzo krótką listę miejsc, do których będę wracać i z radością polecać dalej. Sto lat, babciu!