Witamina U – jakie ma właściwości oraz działanie?
Witamina U to tak naprawdę enzym, występujący w wielu roślinach. Z tego artykułu dowiesz się:
- Witamina U - co to jest?
- Witamina U i działanie
- Jaki korzystny wpływ na organizm ma ten enzym
- Jakie produkty są najlepszym źródłem witaminy U
- Czy można przedawkować witaminę U
- Jak budować swoją dietę, aby mieć pewność, że witamina U będzie się dobrze wchłaniać
Interesuje Cię tematyka zdrowego odżywiania? Przeczytaj artykuł: Dieta dr Dąbrowskiej - skąd popularność tej diety?
Być może zainteresuje Cię również materiał: Dieta na trądzik - co jeść, aby pozbyć się trądziku?
Czym tak właściwie jest witamina U?
Witamina U to potoczna nazwa na enzym, określany skrótem MMS od angielskiego S-Methylmethionine (po polsku L-metylo-metionino-sulfonian).
Wzór chemiczny witaminy U prezentuje się następująco: C6H14NO2S+. Jeśli pamiętasz podstawowe informacje z chemii to z pewnością już wiesz, że witamina U jest organicznym związkiem siarki, wyposażonym w grupę metylową.
To, czego nie da się wyczytać ze wzoru to fakt, że związek ten występuje w roślinach - to jego naturalne źródło. L-metylo-metionino-sulfonian jest jednym z głównych składników cytoplazmy roślin zaliczanych do zbóż i rodzin bobowatych, dyniowatych oraz, co najważniejsze, kapustnych.
Witamina U – jak wpływa na organizm człowieka?
Witamina U kojarzona jest głównie z kojącym wpływem jeśli chodzi o różnorodne stany zapalne - z tego względu jest chętnie stosowana w kosmetyce. Modne w ostatnich latach koreańskie kosmetyki, słynące z wysokiej skuteczności w "odmładzaniu" skóry bazują głównie na tym składniku.
Inne badania prowadzone od połowy ubiegłego wieku w Stanach Zjednoczonych wskazały, że regularnie spożywany sok z surowej kapusty (jak również sok z kiszonej kapusty) może zwalczać dolegliwości związane z żołądkiem i stanami zapalnymi dwunastnicy.
Do innych właściwości witaminy U zalicza się chronienie przed negatywnym skutkiem promieni UV, stymulowanie włosów do wzrostu, neutralizowanie wolnych rodników, odbudowa błony śluzowej żołądka po leczeniu antybiotykami czy lekami przeciwzapalnymi.
W jakich produktach występuje witamina U?
Już wiesz, jak ważna jest witamina U. Gdzie występuje w naturalnej postaci? Przede wszystkim, w wielu warzywach dostępnych niemal o każdej porze roku. Mnóstwo stężonej witaminy U znajduje się w marchwi, pietruszce, kapuście i szparagach.
Warto wiedzieć, że bogatym jej źródłem jest wspomniany sok z kiszonej kapusty, którego dodatkowym działaniem jest dostarczanie układowi pokarmowemu "dobrych" szczepów bakterii oraz potężnej dawki witaminy C i witaminy A.
Skoro witamina U jest dostępna w soku z kapusty, łatwo wywnioskować, że znajduje się również w jej liściach - bardzo jednak istotny jest fakt, że muszą to być liście jedzone na surowo (w formie surówki) lub kiszonej.
Kiedy warto stosować witaminę U?
Po witaminę U warto sięgnąć niemal zawsze - jedzenie dużej ilości surowych warzyw doskonale wpływa na nasze samopoczucie i ogólny stan zdrowia.
Jednak spożywanie produktów z witaminą U powinny szczególnie rozważyć osoby borykające się z wrzodami żołądka czy też cierpiące z powodu jesienno-wiosennych dolegliwości powodowanych bakterią Helicobacter pylori.
Jak odpowiednio dawkować witaminę U?
To, jak dawkować omawiany enzym nie zostało dokładnie przebadane, ale odpowiadając na to pytanie można posiłkować się danymi z ulotki suplementów zawierających witaminę U.
Zgodnie z ulotkami suplementów diety należy przyjmować 1-2 tabletki dziennie, najlepiej w trakcie posiłku i popijając je niewielką ilością wody.
Czy można przedawkować witaminę U?
Z dostępnych danych wynika, że nie grozi nam przedawkowanie L-metylo-metionino-sulfonianu. Witamina U nie jest magazynowana w ludzkim organizmie i podobnie jak witamina C, jeśli jest w nadmiarze - wydalamy ją razem z moczem.
Witamina U w diecie
Mówiąc o witaminie U w diecie należy być świadomym, że jest to enzym niebywale podatny na utlenianie. Dlatego chcąc sobie dostarczyć witaminy U wraz z dietą, musimy zadbać o odpowiednie przygotowanie posiłków.
Podgrzewanie, a zwłaszcza smażenie czy pieczenie niszczy witaminę U, gdyż utlenia się ona w temperaturze 139 stopni. Spożywanie soku z kapusty czy surówki powinno przebiegać jak najszybciej po jej przyrządzeniu.
Opinie użytkowników
Średnia opinia: 3.9/5.