Recenzja polany smaków: Czy warto odwiedzić

Polana Smaków - opinie

Brokuł gałązkowy, zwany też brokułem dzikim, brokułem szparagowym lub "bimi", coraz częściej pojawia się w naszych sklepach. Jest pyszną krzyżówką klasycznego brokułu i kapusty. Wyglądem bardzo przypomina za to szparagi i smakuje zresztą równie delikatnie. Ma piękny zielony kolor, o który trzeba zadbać w trakcie gotowania. Bimi to stosunkowo nowe warzywo na naszym stole, warto po nie sięgać, bo jest pyszne i zdrowe.

Brokuł dziki - najważniejsze informacje:

  • Bimi jest krzyżówką kapusty i brokułów.
  • W smaku przypomina połączenie brokuła i szparagów.
  • Jest zdrowy - dostarcza witamin i minerałów.

Czym jest bimi?

Bimi powstało w Japonii w 1993 roku, poprzez skrzyżowanie chińskiej kapusty gai lan (zwanej też chińskim jarmużem) z klasycznym brokułem. Swoim zielonym kolorem i kształtem bardzo przypomina brokuły i szparagi ze względu na długie gałązki. Różyczki brokułu dzikiego są jednak mniejsze i delikatniejsze. Warzywo to uprawiane jest m.in. w Polsce, Maroku, Hiszpanii, Kenii czy Wielkiej Brytanii.

Jak smakuje brokuł gałązkowy?

Smak brokuła miesza się ze smakiem szparagów. Oczywiście jedyni czują więcej brokuła inni szparagów. Nawet jeśli tak bardzo nie lubisz smaku zwykłych brokułów lub kalafiora lub szparagów, to i tak możesz polubić bimi, bo to bardzo przyjemne warzywo.

Składniki odżywcze

Jeśli chodzi o składniki odżywcze, warzywo to zawiera witaminy A i C, wapń, kwas foliowy, żelazo i cynk oraz sporo błonnika. Podobnie jak w przypadku innych warzyw kapustnych, występuje w nim duża ilość glukozynolanów, które mają działanie antyoksydacyjne.

Jak przyrządzić bimi?

Bimi myje się bardzo szybko. Nie trzeba zaglądać między gałązki, jak w przypadku brokuła. Od razu też widać, czy w warzywie nie mieszkają nieproszeni lokatorzy. Nie trzeba obierać gałązek, wystarczy je lekko przyciąć. Strata na wadze jest minimalna. Różyczki, jak i łodygi, wystarczy umyć pod bieżącą wodą. Nie trzeba też odcinać liści - są jadalne.

.

Brokuł gałązkowy z masłem, bułką tartą i migdałami - składniki:

  • 200 g brokuła gałązkowego
  • 50 g masła
  • 50 g mielonych migdałów
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 3 łyżki oliwy
  • sól w płatkach (np. z Maldon)

Brokuł gałązkowy z masłem, bułką tartą i migdałami - przepis:

Brokuła myjemy pod bieżącą wodą. Odcinamy końcówki. Wrzucamy na 30-60 sekund do gorącej wody. Od razu przekładamy do miski z bardzo zimną wodą najlepiej z kostkami lodu. Schładzamy warzywo. Na dużej patelni podprażamy mielone migdały. Gdy się zarumienią, dodajemy do nich masło. Gdy masło się rozpuści i zacznie pienić, dodajemy bułkę tartą i jeszcze przez chwilę, ciągle mieszając, gotujemy aż masło nabierze ładnego, głębokiego koloru. Brokuła podsmażamy na patelni z rozgrzaną oliwą przez 2-3 minuty. Przekładamy na półmisek. Całość polewamy masłem z migdałami i bułką tartą. Posypujemy solą w płatkach. Zajadamy od razu. Coś pysznego!

Średnia opinia: 3.61/5.

Renata Włodarczyk
4/5

Bimi przypomina w smaku połączenie brokuła i szparagów, co sprawia, że jest idealnym dodatkiem do różnorodnych dań.

Bożena Pawłowski
3/5

Wystrój lokalu jest ciepły i przyjemny, co dodaje restauracji dodatkowego uroku.

Michał Zając
2/5

Ceny w Polanie Smaków były zdecydowanie zbyt wysokie jak na jakość podanych dań, co sprawiło, że nie czułem się usatysfakcjonowany z wydanej kwoty.

Renata Michalak
2/5

Brak innowacyjności w menu restauracji sprawił, że doświadczenie gastronomiczne w Polanie Smaków było monotonne i nudne.

Jerzy Kaczmarek
3/5

Polana Smaków to restauracja, w której można odkryć nowe połączenia smakowe, zawsze jestem mile zaskoczony/a gdy tam jem.

Aleksandra Włodarczyk
4/5

Polana Smaków to prawdziwa perełka kulinarna, gdzie można odkryć unikalne smaki, takie jak brokuł gałązkowy, który jest pyszną krzyżówką brokułu i kapusty.

Andrzej Michalski
4/5

Polana Smaków to nie tylko wyjątkowe smaki, ale także przyjemna atmosfera, uśmiechnięta obsługa i wysoka jakość podawanych dań. To miejsce, do którego warto wracać, by odkrywać nowe smaki i doznania kulinarne.

Małgorzata Rutkowski
4/5

Bimi, czyli brokuł dziki, jest zdrowym i smacznym warzywem, które warto eksplorować na swoim stole.

Piotr Kaczmarek
5/5

Bimi, czyli brokuł dziki, to połączenie delikatnego smaku brokuła i szparagów, które zachwyciło moje podniebienie.

Joanna Wieczorek
5/5

Brokuł gałązkowy z masłem, bułką tartą i migdałami to jedno z wielu wyjątkowych dań, które można znaleźć w menu Polany Smaków - polecam każdemu spróbować

Małgorzata Nowakowski
3/5

Polecam Polanę Smaków wszystkim, którzy szukają autentycznych polskich smaków w przyjemnej atmosferze restauracji.

Jerzy Szymański
2/5

Brokuł gałązkowy podany w Polanie Smaków był przegotowany i stracił swoją jędrność, co wpłynęło negatywnie na doświadczenie smakowe.

Tomasz Zieliński
3/5

Tatara w Polanie Smaków zasługuje na miano jednego z najlepszych w Warszawie, to jedno z moich ulubionych dań w tej restauracji.

Maria Wróbel
5/5

Polana Smaków to prawdziwa oaza smaków w sercu Warszawy, gdzie można odkryć wyjątkowe warzywo jakim jest brokuł gałązkowy.

Anna Mazur
4/5

Brokuł gałązkowy ma piękny zielony kolor, który trzeba zadbać podczas gotowania, ale warto, bo efekt końcowy jest zachwycający.

Elżbieta Rutkowski
5/5

Niezwykła kreatywność w przygotowaniu potraw z brokułem gałązkowym w Polanie Smaków sprawia, że każdy kęs to prawdziwa przyjemność.

Tomasz Kwiatkowski
3/5

Obsługa w Polanie Smaków zawsze jest na najwyższym poziomie, uśmiechnięta i chętna do pomocy.

Marcin Górski
2/5

Obsługa w restauracji była mało profesjonalna i nie zapewniała odpowiedniej uwagi klientom, co sprawiło, że czułem się zaniedbany.

Tadeusz Dąbrowski
5/5

Przygotowanie bimi jest proste i szybkie, a jego jędrna konsystencja i delikatny smak sprawiają, że staje się ulubionym warzywem w mojej kuchni.

Marianna Nowak
5/5

Brokuł dziki dostarcza mnóstwo witamin i minerałów, co czyni go nie tylko pysznym, ale także zdrowym wyborem na talerzu.

Mariusz Lewandowski
2/5

Restauracja Polana Smaków nie spełniła moich oczekiwań pod względem kreatywności i nowatorskich smaków.

Ewa Malinowski
5/5

W Polanie Smaków bimi podawane jest w różnorodny i kreatywny sposób, co sprawia, że każda wizyta tam to prawdziwa podróż kulinarnej ekscytacji.

Jerzy Stępień
3/5

Cenię Polanę Smaków za sezonowość, świeżość produktów i wysoki poziom smaku.

Dariusz Stępień

Jestem Dariusz, ekspert i pasjonat strony internetowej Apetiblock Opinie. Moja misja to dostarczanie rzetelnych recenzji produktów, firm i usług. Na moim portalu znajdziesz informacje, których potrzebujesz, oparte na autentycznych opiniach użytkowników. Dzięki mojej wiedzy i zaangażowaniu pomagam innym w dokonywaniu świadomych wyborów zakupowych. Moja pasja do testowania i oceniania różnych produktów sprawia, że zawsze staram się dostarczyć najbardziej wartościowe informacje dla naszej społeczności online.

Go up